6 Kasım 2008 Perşembe

Boncuk Koyu ve diğerleri...



Türkiye bir köpekbalığı cenneti...Kuzey Adriyarik, Sicilya Kanalı, İsrail-Lübnan kıyıları gibi bir kaç bölge ile birlikte Akdeniz havzasındaki en zengin alan....-herşeye rağmen-.

Herşeye rağmen diyorum, çünkü, Türkiye'de de profesyonel köpekbalığı avcılığı başladı son 4-5 yılda. Edremit körfezinde, Alanya'da, Manavgat'ta, Sinop'ta profesyonel olarak adi köpekbalığı, bozcamgöz, mahmuzlu camgöz gibi çeşitli türler avlanıyor. Gökova körfezinde ise Çekiç köpekbalığı, Kum köpekbalığı, Sivriburun Harharyas(Mako) gibi bir çok tür hedef dışı avlanma sonucu can veriyor. Her yıl onlarca Bozcamgöz Marmara'nın derinliklerinde Trol ağları ile yakalanıyor.

Köpekbalıkları'nın üzerindeki av baskısı o kadar çok arttı ki, Profesyonel Su ürünleri sirküleri'ne Eşen Çayı ile Anamur Burnu arasındaki bölgede, yani Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında bahar ve yaz ayları boyunca köpekbalığı avcılığı yasaklandı.

Gökova körfezi ve civarı ise nefes almaya çalışıyor son yıllarda. Sualtı Araştırmaları Derneği, büyük özveri ve fedakarlıklarla 2002 yılından itibaren Boncuk Koyunda araştırmalar yapıyor, Akdeniz'de ilk defa bir bölge, köpekbalığı koruma sahası olarak belirlendi.

Biliyoruz ki, Güllük Körfezinde, Datça civarlarında, hatta Fethiye'de daha onlarca bölge var Kum Köpekbalıkları'nın sık sık uğradığı...Üremeye çalıştığı...

Besin piramidinin en tepe noktasındaki bu yırtıcıların korunması gerekiyor, eğer onlar ortadan kalkarsa, herşey tepe taklak olacak...Ki olmaya başladı...


AKDENİZ AĞLIYOR!

Hiç yorum yok: