10 Kasım 2008 Pazartesi

Adriyatik'te avlanan avcı ve Akdeniz'de köpekbalığı saldırısı

6 Ekim 2008 tarihinde 43 yaşındaki Slovenyalı zıpkınlı dalıcı Damjan Pesek ve Mala Smokava Hırvatistan'ın Adriyatik'teki Orta Dalmaçya kıyıları yakınında Vis adasına dalmaya gitmişler. Öğlen saatlerinde sahilin sadece 10 metre açığında ve 20 metre derinlikte Damjan Pesek, vücuduna birşeyin çarptığını hissetmiş. "Acısı daha sonra çıktı" diyor Pesek. İlk başta ısırıldığını anlamasa da saniyeler içinde farketmiş saldırıyı. Dalış eşi Mala Smokava Pesek'i hemen hastaneye kaldırıyor, neyse ki az bir hasarla atlatıyor.

Yapılan inceleme sonucunda Pesek'in bacağına derince saplanmış iki tane Harharyas dişi bulunuyor, uzmanlar diş boyutuna bakarak saldırıyı gerçekleştirenin yaklaşık 5 metre boyunda bir Harharyas olduğunu açıklamışlar. Hırvatistan'ın meşhur köpekbalığı uzmanı Alen Soldo, aynen bizim de söylediğimiz gibi Harharyas'ın Orkinos sürülerini takiben Adriyatik sularına girdiğini, ancak bunun göçmen bir davranış olduğunu belirtmiş.
Haberin videosu, http://www.dnevnik.hr/ adresinde. Swim at your own risk web sitesi, haberi kendi sitelerinde de yayınlamış. işte linki: http://swimatyourownrisk.com/2008/10/08/diver-attacked-by-great-white-in-the-croatian-sea/
Dalıcı için, üzülsem de, açıkçası, Harharyas'ın Adriyatik sularında halen bulunduğunu biliyoruz bu haber sayesinde en azından. Bu sene Temmuz ayında Edremit Körfezinde yakalanan yavru Harharyas'ları da düşününce, bu tip haberlere üzülsem mi, sevinsem mi bilemiyorum... Neden hala İtalya dışındaki hiç bir Avrupa ülkesinde Harharyas'ları araştıran bir kurum yok? Ve biz neden Harharyas'ların Akdeniz'deki varlığını ya saldırılardan ya da yakalanan köpekbalıklarından öğreniyoruz?


Hırvatistan'daki en son saldırı 1973 yılında, bu sefer Kasım ayında Kuzey Adriyatik'te olmuştu.

Hiç yorum yok: